Goud van oud


Klik op onderstaande foto's en/of links om fotoseries en artikelen te openen.

Klik buiten een foto om deze te sluiten. In grotere fotoseries: druk op de   om onderschriften bij een foto zichtbaar te maken.

Gebruik de scroll-functie van uw muis om deze (lange) pagina tot beneden te volgen.


Foto's van de trouwe Unimog, telefooncentrales, de LCE bij de GGW's, verdelers, enz.

Telex - LOTEX/BERDIS 

Ooit konden operaties en logistiek niet zonder. Procedures waren beschreven in de Allied Communication Procedures ( ACP 121 en ACP 127) en de NL supplementen daarop. Tape relay centra en VBC´en waren herkenbaar aan hun route-indicatoren, die iedere Spec Verbindingen uit het hoofd kende. Als opfrisser HIER een lijstje. Zie ook bij AMSS.


Straalzenders 

Straalzenders waren niet weg te denken uit de militaire infrastructuur van de laatste 40 jaar van de vorige eeuw. Hierboven een paar foto´s.
Voor informatie over NATO ACE High en AFCENT CIP67 - klik HIER (externe link).
Straalzenders in gebruik bij 12 GGW: klik HIER
Straalzenders 3 en 5 GGW (FM200): PM

Het Automatic Switched Communication Network werd in 1976 gecontracteerd bij Collins USA (later deel van de Rockwell groep) en zou een zeer betrouwbaar systeem blijken.

Deze link brengt je naar een uitgebreide en interessante ASCON beschrijving (host: Arie Petrus).

Het Automated Message Switching System werd in 1972 bij Philips besteld en was specifiek aangepast aan NATO- en KLu eisen voor telegrafie en LVB-verkeer.

 

Meer over AMSS kun je lezen in het 2LVG/LCG jubileumboek (zie onder Goud van oud - 2LVG)

NAFIN

Het Netherlands Armed Forces Integrated Network - eind 80er jaren geconcipieerd binnen de Afdeling Verbindingen KLu - was de opvolger van het ASCON. Een state of the art glasvezelnetwerk, beveiligd en 'redundant' uitgevoerd. Bekijk HIER een artikel in Blauwdruk nr 19 over de invoering.
Terug in de tijd naar 1996...

ComPatriot 1 en 2

Het door Siemens geleverde Compatriot systeem werd in 1989 na uitvoerige testen ingevoerd bij 3 en 5 GGW. Hier vindt U foto's van de invoeringsfase.

In de periode 2018-2020 wordt COMPATRIOT vervangen door een nieuw systeem; COMPATRIOT-II. Ook daarvan hier een korte impressie.

LETS 

De Luchtmacht Electronische en Technische School bij Schaarsbergen was de bakermat voor veel elektronika en technische specialisten van de KLu. Het onderwijs was zeer veelzijdig - van geleide wapens tot verbindingsopleidingen - en markeerde een tijd waarin de Luchtmacht nog veel geld en energie stak in eigen opleidingen. De LETS is verdwenen, ter plaatse resteert (anno 2016) de Luchtmobiele brigade.
Klik HIER voor de LETS op facebook

JOC Maastricht - de Cannerberg 

JOC Maastricht was een stad onder de grond. Vanaf de 60er jaren waren er dagelijks honderden militairen actief en tijdens oefeningen nog veel meer: het JOC diende als oorlogshoofdkwartier voor de staven van 2ATAF en Northag in Rheindahlen. Ook veel Klu verbindings personeel heeft er gewerkt, tot in 1992 het complex werd gesloten.
Meer over het JOC op Wikipedia


De NATO Communications & Information Systems School in Latina heeft vele generaties Verbindelaars van Land- en Luchtmacht voorbij zien komen. Gezien de lokatie waren dit geen onprettige dienstreizen...
Hier vind je memento zoals een rooster uit november 1989 en cartoons met uitleg, ingezonden door Henk Vrolijk

46LUVE - LVMG - 2LVG - LCG... 

De 2e Luchtmacht Verbindingsgroep, later de Luchtmacht CIS Groep (LCG) heeft een lange en bewogen historie, die teruggaat tot direct na de Tweede Wereldoorlog.
~
Over de geschiedenis van dit onderdeel en de vele taken die het professioneel heeft vervuld, kunt U alles lezen in dit boek LCG - 50 jaar centrale ondersteuning, uitgegeven in 2002.

GPLV/Vlb Deelen 

Foto's GPLV / Vlb Deelen uit het verleden.
Bron: Ton Huveneers en Willem van Bovene

1LVG

De 1e Luchtmacht Verbindingsgroep - daarvoor de Luisterdienst en 45 LUVE - was gehuisvest op kamp de Kiek nabij Alphen, niet ver van vlb Gilze-Rijen. Hier werd de vijand afgeluisterd, soms met veel succes. De monitorafdeling bezocht regelmatig de onderdelen voor controle op radiodisciplne. En de Afd Stralingsmeting zorgde voor elektronische veiligheid. 1LVG werd in 1997 opgeheven; de taken gingen op in een interservice eenheid. Het boek van Luisterdienst naar 1LVG vertelt er (veel) meer over...


vlb Twente 

Een fotoserie van de Verbindingsdienst vlbTW uit vervlogen dagen. Bron: Cor vd Bergh.

HF apparatuur en telegrafie 

Foto´s van HF apparatuur (statisch en mobiel) en andere onderwerpen over een inmiddels uitgefaseerd communicatiemiddel, zoals instructies.


Boordtelegrafie

HF bij 334SQ (foto van de oude HF-liaisonset), een bijzondere seinsleutel, etc. Codes gebruikt in het radioverkeer. En een herinnering aan waarschijnlijk de enige collega van de Verbindingsdienst die bij een vliegtuigcrash om het leven is gekomen.

Cryptografie in het verleden 

Foto´s en verhalen over voormalige crypto apparatuur, zoals de Ecolex en de TSEC/KL7. Echte nostalgie...


Telexberichten uit het verleden

Een paar telexberichten, sommige met een knipoog...

Kerstgroeten en kerstacties 

Diverse kerstwensen uit vervlogen tijden.
Bron: PAM den Hartog en Willem van Dranen


Oude instructies, telefoongidsen ... 

Orders, mededelingen verbindingsdienst. omslagen, telefoongidsen, wat al niet. En de sluiting van de vlb Ypenburg: moest onze koningin naar Valkenburg uitwijken. Maar ja, die vlb ging later ook dicht...

Functiebeschrijvingen jaren ´80 

LFC´s van onze SpecVerb, SpecCom, HopzVerb en OpzVerb.

Met dank aan PAM den Hartog


Videofilms

Wervings en promotievideos.

De eerste over de functie van Specialist Verbindingen, uitgebracht door de Afdeling Personeelsvoorziening KLu eind jaren tachtig van de vorige eeuw.

De tweede een wervingsfilm uit 1998 voor de functie Onderofficier CIS.

Over de Goa stok en de Stokoudste 

Een traditie ontstaan in 1997 en in 2019 symbolisch overgegaan naar het reuniecomité. Zullen we hem ooit weer gaan gebruiken, de stok? Lees HIER meer...
Lees HIER over de geschiedenis van de stok.

Met dank aan Gerard Rademakers voor het oorspronkelijke idee en Jan Franken, Gerard vd Klooster en anderen voor het leveren van achtergrondinformatie

en over het stafkuiken 

Na de samenvoeging van IM en CIS in de Afdeling Informatievoorziening onstond in 2005 het stafkuiken als tegenwicht voor de Goa stok
Bekijk HIER de (niet zo beknopte) instellingsbeschikking. Er zijn een paar foto's maar de historie is niet compleet. Weet U meer, laat het ons aub weten!


3 en 5GGW

Van Hans Schuh ontvingen we zijn persoonlijk foto-album ´Verbindingsdienst 3GGW 1973 - 1975´ dat hij zo vriendelijk was met ons te delen. Inclusief een kijkje in 2016!
Opent in een apart venster.

Klik HIER voor een foto van 5GGW (we zoeken er meer).

Oude publikaties (voor WOII) 

Boeken waarin vliuegtuignavigatie, radio en andere verbindingszaken een grote rol spelen.

Klu op de Firato 1963 

Fotoserie en achtergronden van de Firato 1963, waar de KLu (en ook KL en KM) prominent waren vertegenwoordigd.

Bron: Eric Stroeve


De bunker Driebergen

De bunker in Driebergen - een erfenis van de Duitse bezetter in WO II - was zelden bezet, maar bij de tweejaarlijkse oefening Wintex kwan van overal personeel met lastgeving (D) om dienst te doen, ook CIS personeel.

Klik op de foto voor foto's uit de KLU-periode en de verbouwing eind 20e eeuw. Klik HIER voor een beknopte geschiedenis van deze bunker, klik HIER voor een lezenswaardig uitgebreid historisch overzicht (bron:Willem Tiemens archief).

De mobiele toren 

De mobiele toren (mobto) werd veelvuldig ingezet als vervanger voor de verkeerstoren als die in onderhoud moest ( de Local Control Bunkers waren minder in trek) of bij speciale evenementen zoals de Firato (zie aldaar!)

We zoeken nog meer foto´s...

Beheer van CIS en ICT 

CIS & ICT systemen werden steeds complexer en belangrijker voor de (operationele) bedrijfsvoering. Beheer in al zijn verschijningsvormen werd daarom een uitdaging. In de tweede helft van de 90-er jaren werden op verschillende plekken in de KLu CIS-organisatie initiatieven onwikkeld. In 1998 nam ACIS het ITIL-concept als formele beheermethode op in het VCIS (voorschrift CIS-systemen).


TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR DE FOTOGALERIJ

© 2016-2024 ARPA Software Design